- Blog - Antwerpen

JES Antwerpen blogt...

28/03
blogfoto

JES women can! Van basis naar meer

"Meisjes komen bij JES Antwerpen al enkele jaren op een centrale plaats, binnen de wijkwerkingen en als drijvende krachten achter een aantal projecten. De basis ligt bij de meisjeswerkingen in Borgerhout, Deurne-Noord, Deurne-Zuid, Luchtbal en Rozemaai. Elke wijk heeft een kinder- en meisjeswerkster (0,4 FTE) en een wekelijks vraaggericht aanbod van laagdrempelige, zinvolle en plezierige vrijetijdsbesteding. De nadruk ligt op een veilige omgeving waar veel plezier kan gemaakt worden, een divers aanbod en er wordt competentieversterkend gewerkt."

Als laatste wapenfeit bij JES trok onze nog-maar-net-ex-collega Amber Daniëls haar pen uit de holster en schreef de bundel 'JES women can!'. Bundel. Dat klinkt als een berg leesvoer. Daarom splitsen we Ambers werk op in vier delen, waarvan je hier het tweede deel kan lezen: 'Van basis naar meer'.


Naast de verschillende meisjeswerkingen en de vrouwelijke animatoren zijn er nog veel andere opties of mogelijkheden voor meisjes. JES wilt de meisjes empoweren en heeft in elke wijk projecten of werkingen waarin de meisjes zichzelf kunnen ontplooien en zelf de touwtjes in handen kunnen nemen.

Zo heeft JES Luchtbal een zeer goed draaiende danswerking voor meisjes, die ondertussen al 6 jaar bestaat. De danswerking heeft anno 2016 wegens groot succes al drie leeftijdsgroepen die wekelijks dansles volgen. Een paar van de oudste dansmeisjes zijn ondertussen animator geworden en geven zelf les aan de twee jongste groepen. De oudste groep krijgt les van een professionele danser en heeft al deelgenomen aan de Kunstbende en andere projecten.In de wijk Kronenburg stootte de meisjeswerkster dan weer op een aantal vragen van de meisjes, waar zij binnen haar eigen werking onvoldoende antwoord op kon bieden. Zo kwam ze samen met haar vaste vrijwilligster op het idee om een themawerking te organiseren. De vrijwilligster in kwestie ging samen met de EVC-medewerker van Deurne aan de slag en organiseert maandelijks een avond waarop de meisjes rond een bepaald, zelfgekozen thema werken. De thema’s werk en animator zijn kwamen reeds aan bod, en er staan nog een aantal bijeenkomsten op het programma de komende maanden.

De meisjeswerksters van Kronenburg en Bisthoven – of Deurne-Noord – werken geregeld samen voor grotere projecten of ze doen vaak een gezamenlijke activiteit voor hun meisjeswerkingen. Zo verdiepten ze zich samen met hun meisjes in het thema vluchtelingen. De meisjes kregen een rondleiding op maat in het Opvangcentrum van Linkeroever en organiseerden als wederdienst een knutselactiviteit voor de kinderen binnen dit centrum. Het doel van dit uitwisselingsproject was om de wereld van de meisjes te verbreden, maar ook om zich sociaal te engageren.

In 2016 gaan deze twee groepen samen op driedaagse naar de Ardennen. Om dit te financieren, maar vooral om de meisjes mede-eigenaar te maken van het kamp, organiseren ze een aantal geldinzamelacties voor en door de meisjes zelf. De centen die ze daarmee verdienen, worden gebruikt voor activiteiten tijdens het kamp, die de meisjes zelf mee mogen kiezen en door de vrouwelijke animatoren zullen worden uitgewerkt.

Ook in Rozemaai worden de meisjes stevig betrokken bij de dagelijkse werking of bij grotere evenementen. Sinds mei 2015 beschikt JES Rozemaai over een nieuw gebouw, met daarin voor het eerst een eigen – en groot – meisjeslokaal. De meisjes hebben dit samen met de meisjeswerkster naar hun eigen zin ingericht. Ze waren ook zeer actief betrokken bij het grote openingsfeest en het meisjeslokaal is toen volledig ingenomen door de vrouwen en meisjes uit de buurt (foto lokaal hiernaast) In oktober namen de meisjes deel aan een workshop ‘upcycling’ om het lokaal verder aan te kleden. De opkomst van de 12+ meisjes was eerder klein, dus mochten de jongere meisjes uiteindelijk ook meedoen. De meisjes gingen creatief aan de slag, maar werden tegelijk bewust gemaakt van het milieu en de afvalberg, en van eetbare kruiden en planten in lekkere groene pannenkoeken.In Luchtbal namen twee vrouwelijke animatoren in 2015 het voortouw in een fotoproject in samenwerking met ‘webpunt’ e-inclusie van de stad, waarin de jongeren van Luchtbal konden experimenteren met multimedia. Ze konden tablets gebruiken om foto’s te trekken van hun wijk en een aantal van deze foto’s werd nadien tentoongesteld op het Enterfestival. De animatoren organiseerden verschillende momenten om samen met de tieners op stap te gaan en Luchtbal te fotograferen.

Twee andere meisjes van Luchtbal gingen in op een oproep van de Amerikaanse ambassade in Brussel en mochten begin november 2015 deelnemen aan een vierdaags congres met meisjes uit heel België. Het thema van het congres ‘Women 2 Women’ was ‘peace and emancipation’; de meisjes bezochten het parlement, de EU, het stadhuis van Antwerpen en nog veel meer. Ze ontmoetten verschillende vrouwelijke politici en andere sterke vrouwen uit bijvoorbeeld de bedrijfswereld. Ze namen deel aan verschillende vormingen rond ‘spreken voor een groep’ of ‘social media’. Dankzij hun deelname kunnen ze nu zelf projecten organiseren en hiervoor advies en fondsen vragen via de Amerikaanse ambassade.

De meisjes van de Branderij in Borgerhout vonden dan weer dat er voor hen te weinig ruimte was op het jaarlijkse evenement SHOOT, een driedaags buurtfeest dat draait rond voetbal en vooral jongens aanspreekt. Zij besloten daarom om op de laatste dag van SHOOT een deel van de straat in te palmen met hun tent en hier ‘1001 tinten jong’ in te organiseren, een grote ruimte voor meisjes met verschillende standjes en kraampjes voor en door vrouwen. 1001 tinten jong was een groot succes en gaf de meisjes hun eigen plek op SHOOT. De voorbereiding hiervan was ook niet mis: tijdens de krokusvakantie trokken de Borgerhoutse meisjes er vijf dagen op uit op dit evenement te in elkaar te steken. Meer dan 600 meisjes en vrouwen kwamen opdagen op 12 april 2015.

Het was niet het enigste dat deze groep meisjes verwezenlijkten in 2015. We sommen enkele andere realisaties op: kinderopvang op de jaarlijkse vrouwendag in de Roma, de organisatie van het suikerfeest voor alleenstaanden, bezoek aan diverse opendeurdagen: AP-hogeschool, gezinswetenschappen Brussel Odysee,... én het verzorgen van kinderactiviteiten tijdens de schoolvakanties in en rond De Branderij.

Met dank aan Amber, Assia, Daphne, Elke, Iris, Kaoutar, Radia, Sarah, Stefanie, Stephanie, Stien, Yamina en alle vrijwilligsters.

Je las net 'JES women can! Van basis naar meer', het tweede deel van de bundel 'JES women can!'. De komende maanden onthullen we de twee laatste delen:

JES women can! Meisjes en werk
JES women can! Grenzen verleggen

Lees deel 1: JES women can! Vrijwilligsters van JES Antwerpen
deel op Facebook deel op Google+ deel op Twitter

Lees ook:


2018-10-23
Intro...
2018-10-22
Het ABC van ACB
2018-10-21
Interview met onze medewerkers van het eerste uur
2018-10-19
ACB cijfers
2018-04-26
JES, we hebben een nieuw logo!
2018-04-26
De Waterman wordt JES Sleep Inn
2018-04-25
Fietsvierdaagse voor nieuwkomers wint Gastvrije Award
2018-04-19
Voetbaltoernooi SHOOT! blijft een sterk recept
2018-04-18
Jongeren ontwerpen zitmeubel met buurtbudget
2018-03-01
5.000 m² om maximaal te besteden voor de Brusselaars
2018-02-09
Relaas van een straathoekwerker …
2017-12-05
Compagnons: bruggenbouwers in de Kanaalzone
2017-11-13
J100 in Antwerpen: een plek waar jongeren hun verhaal kwijt kunnen
2017-11-09
Korte Malibranstraat
2017-10-09
Werkpalet zet jongeren op weg naar werk
2017-10-05
NXT: een tussentijdse balans
2017-07-26
Bedenkingen bij het goedgekeurde bijzonder bestemmingsplan Tour & Taxis
2017-05-24
Kinderen Baas
2017-05-05
Dit is hoe onze horeca-instructeur Hilde jongeren warm maakt voor keukenhygiëne en klantenservice
2017-03-28
'Investeren in meisjes is investeren in een sterkere samenleving'
2017-03-27
Aan de slag met NEET's: 'We vertrekken vanuit de sterktes van elke jongere'
2017-03-13
Het gonst in Gent
2017-03-06
Een blik in het leven van een straathoekwerker: dossier Kafka
2017-01-16
Bxl Open View: een digitaal mozaïekverhaal dat Brussel in- en uitademt
2017-01-16
''Ik zie het als mijn plicht om mijn leerlingen uit Rollegem eens te confronteren met een grootstad.''
2016-12-20
Wat wensen kinderen en jongeren voor 2017?
2016-12-08
Column: Van kleverige trappen naar het groene geitenparadijs
2016-11-22
Empowered by JES: onze tips & tricks
2016-10-25
Een sterke stad dankzij een sterk jeugdwerk
2016-10-10
Jongeren besturen zelf hun leerloopbaan dankzij SIM-ME
2016-09-26
"Brussel heeft street talent zat"
2016-09-05
1 jaar arbeidscompetentiebegeleiding voor meisjes: de balans
2016-08-26
Instructrice Sarah: “Geef jongeren het gevoel dat ze echt iets kunnen betekenen.”
2016-06-20
Empowered by JES: Pleinpatrons zorgen voor positieve impact op hun buurt
Zoeken in onze blog