- Blog

JES blogt...

28/01
blogfoto

JES Sleep Inn opent de deuren: kom overnachten met je bubbel

Ben je het thuis beu? Valt er niets meer te ontdekken in jouw eigen buurt en wil je op stap met je gezin of bubbel? Wij hebben de oplossing! Een weekendje Brussel met een overnachting in ons jeugdverblijfcentrum JES Sleep Inn.

Door corona kunnen we jammer genoeg geen klassen, groepen en andere logees ontvangen in het jeugdverblijfcentrum JES Sleep Inn.
Hierdoor staat de Sleep Inn leeg terwijl onze medewerkers er alles aan doen om het er piekfijn in orde te houden. Zonde!
Dus vinden wij dat het tijd is om het verblijfcentrum met het brede publiek te delen!

Wat kunnen we jou aanbieden?
 • Een overnachting voor jouw gezin/bubbel tijdens het weekend. Dit vanaf 1/02 tot aan de zomervakantie. Je geeft door met hoeveel personen je bent en wij zorgen voor de kamer (s), een uitgeruste keuken en zithoek. Dit aan een vast tarief van 150 euro voor twee nachten.
 • Je kan gratis gebruik maken van onze stadspelen: Zapstad 1000 (-12 jaar) en Bxl Hero’s (+ 12 jaar).
  • Zapstad 1000: Ga spelenderwijs op ontdekkingstocht door het stadscentrum en maak op een actieve en ludieke wijze kennis met het grote en het kleine erfgoed van de stad. Gewapend met een opdrachtboekje en een kaart word je gestimuleerd om anders naar de omgeving te kijken en hiermee in interactie te treden. De speltijd is aan te passen naar gelang jullie programma.
  • Bxl Hero’s: Tijdens dit stadsspel dagen we jou uit om met behulp van een smartphone verschillende opdrachten tot een goed einde te brengen . Met je bubbel ga je in interactie met de stad en haar bewoners. De speltijd is aan te passen naar gelang jullie programma.
 • We horen je al denken: is er een winkel in de buurt, waar kunnen we eten afhalen, wat is de dichtstbijzijnde metrohalte, waar kunnen we wandelen? We hebben het voor jou vastgelegd via Google Maps.


 • Brusselse troeven

  Een echte win-win! Jij kan met je gezin of bubbel naar de stad trekken en tegelijkertijd zorgen jullie ervoor dat er leven heerst in de Sleep Inn. En dit allemaal voor 150 euro.
  Daarom nog een warme oproep: 150 euro is een richtprijs, alle extraatjes zijn welkom om de Sleep Inn te ondersteunen.

  Overtuigd of vragen?
  We zorgen ervoor dat alles coronaproof verloopt.
  Neem contact op via sleepinn@jes.be of bel naar 02/411 68 83.
  Adres: JES Sleep Inn – Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel
  27/01
  blogfoto

  Ben jij de nieuwe jongerencoach voor de vrijwilligerswerking van JES Antwerpen?

  We hebben momenteel een openstaande vacature bij JES Antwerpen: jongerencoach voor de vrijwilligerswerking. Interesse? Kom hier meer te weten.

  Ken je JES van horen zeggen? Of geen idee?
  JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent. We ondersteunen hen op het vlak van vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn.

  JES vertrekt vanuit een positieve kijk op stedelijkheid. We zoeken steeds naar nieuwe opportuniteiten en samenwerkingen en delen met plezier onze expertise. Kinderen en jongeren moeten zich thuisvoelen in de stad. We ondersteunen hen via activiteiten en projecten in de zoektocht naar hun plaats in de stad en naar hun eigen competenties. JES geeft hen een duwtje, zodat ze zich gesterkt voelen en kunnen groeien: als individu, als groep en als volwaardige bewoner van de stad.

  Met een eigenzinnige en constructieve blik op stedelijke uitdagingen maakt JES het verschil. We bouwen samen met kinderen, jongeren en partners aan de stad van morgen. Want jongeren maken de stad!

  Zet jij mee je schouders onder de JES-waarden?
  VERTROUWEN: Binnen JES krijg en geef je de ruimte, vertrekkend vanuit geloof in elkaar en het positieve. Op deze manier werkt JES aan een veilige omgeving voor iedereen.
  CONSTRUCTIVITEIT: Via samenwerking en dialoog benutten we wat goed is, investeren we in wat beter kan en bouwen we op en af met mogelijkheden.
  OPENHEID: Bij JES is iedereen, zonder vooroordelen, welkom. We communiceren open en met respect voor elkaar. We hebben een transparante en participatieve houding.
  EIGENZINNIGHEID: We streven naar de durf, het lef en overtuigingskracht om onze doelen na te streven zonder aan authenticiteit te verliezen in een opgelegd kader.
  VERSTERKING: We creëren een klimaat waar iedereen kan groeien en op zijn eigen tempo zijn kwaliteiten kan ontdekken.

  Nog niet afgehaakt?
  Jongerencoach vrijwilligerswerking bij JES Antwerpen – contract van onbepaalde duur:
  • Ben jij dé vrijwilligerscoach om onze vrijwilligersploegen te ondersteunen? Zowel op individueel als op collectief vlak?
  • Heb je oog voor het ontwikkelingstraject van vrijwilligers?
  • Ervaring met geïntegreerd jeugdwerk?
  • Ben jij de schakel tussen de verschillende jeugdgroepen, jeugdwerkers en lokale actoren?


  Solliciteren kan tot en met 21 maart.  02/10
  blogfoto

  Steun mee De Droomhut van J100!

  Bijna 40% van de stad Antwerpen is jonger dan 30 jaar. Nochtans wordt de stem van jongeren te weinig gehoord in het debat. Iedereen spreekt over de toekomst en uitdagingen, maar bijna niemand neemt de tijd om te luisteren naar wat jongeren zelf te vertellen hebben. Daarom bouwen jongeren hun droomhut. Steun dit project en ontvang een leuke bedanking!


  Door in dialoog te gaan ontstaan er nieuwe invalshoeken en nieuwe inzichten in thema’s zoals onderwijs, politiek, media … En waar kunnen deze gesprekken beter plaatsvinden dan in de Droomhut van J100?!

  Wil jij helpen met de afwerking van de Droomhut? Steun dan de growfunding!

  Wil je meer weten over de Droomhut? Enkele jongeren leggen in dit filmpje duidelijk uit wat de Droomhut voor hen betekent.

  De Droomhut is een van de initiatieven van J100. De J100 is opgericht door 11 Antwerpse jeugdorganisaties, waaronder JES Antwerpen, om samen met jongeren antwoorden te zoeken op de verdeeldheid in de stad.

  De Droomhut opent officieel op 10 oktober. Kom alles over de opening en de werking van J100 te weten via https://www.j100.be.

  01/10
  blogfoto

  Jongeren geven cultuur een boost met - claim your spot project - Jongeren Maken De Stad

  JES Antwerpen, Rataplan & Trix gaven deze zomer het artistieke en culturele aanbod voor en door Antwerpse jongeren een boost! Elke week ontmoetten jongeren en coaches mekaar in park Spoor Oost met muziekworkshops als rode draad onder begeleiding van Scum Studios, Simon Mitxelena en Cristina Sapalo.

  Een zomer in het teken van het ‘claim your spot’ project Jongeren Maken De Stad met expressie en jeugdcultuur als uitgangspunt.
  De jongeren sloten vorige week bij BAR OOST de zomer af en showden hun talenten tijdens een coronaproof optreden.
  Herbeleef het mee via de reportage van ATV en de foto’s van Roxi Pop Photography op de Facebookpagina van JES Antwerpen.
  28/09
  blogfoto

  Lockdowndagboek van Barbara

  Op 12 maart kregen we te horen dat het land in quarantaine ging. Niet meer op café of restaurant, niet meer naar een concert of feestje, zoveel mogelijk werken van thuis uit, geen groepsbijeenkomsten… Voor de collega’s van JES, waarvan de werkingen grotendeels zijn gebaseerd op groepsgerichte activiteiten, kwam dit hard aan. Lees hieronder hoe instructeur Barbara de eerste lockdownweken beleefde.

  Week 1

  Ik zit in zak en as. Geen live sessies met mijn jongeren? Geen draaideuren in hotels laten draaien met onze jongeren, zoals we oh zo graag deden tijdens de bedrijfsbezoeken? In mijn kot blijven? Wat ga ik in hemelsnaam doen… Geen contact met collega’s, geen modules horeca. Dagen gaan voorbij en ik voel me in mijn appartement opgesloten als een leeuw in een kooi.
  Tijdens een eerste van vele wekelijkse Zoom-calls met mijn coördinator Evy vraagt ze me of ik toch niet op de een of andere manier aan de slag wil gaan met de jongeren die zijn ingeschreven voor de oriëntatie horeca.
  Enkele collega’s richten een werkgroepje ‘digitaal jeugdwerk’ op met de bedoeling om jongeren op afstand bezig te houden in hun kot. Onder de noemer JES-challenge dagen ze de jongeren uit tot een hoop opdrachten. Heel wat collega’s, waaronder ikzelf, doen vlijtig mee.

  Week 2

  Ik ben aan het idee van een lockdown beginnen wennen. Ik kan wat meer tijd doorbrengen met mijn gezin, ik moet niet om 6u opstaan én ik krijg eindelijk tijd om activiteiten en projecten uit te werken waar ik vorig jaar geen tijd voor had! Ik heb 2 A4’tjes volgeschreven met to-do’s voor de toekomst. Mij gaan ze niet horen klagen dat er geen werk is!
  Mijn nieuwe naaste collega Sarah start deze week op; en dat allemaal online! Heel spannend en ergens ook heel gek om kennis te maken via Zoom. Gelukkig is ze heel stressbestendig en kan ze het hoofd koel houden. Bij het proberen uitleggen van onze werking, ga ik alle kanten uit. Waar moet ik beginnen? Er is zoveel te vertellen!
  Ondertussen neemt collega Kim het voortouw in handen en organiseert via Zoom enkele teamactiviteiten om de spirit hoog te houden. Ik kijk ernaar uit om iets ontspannend te doen.


  Ook de JES-challenges gaan door. Ik waag me aan de verschillende opdrachten. Met behulp van mijn dochters maak ik mijn eerste TikTok-filmpje en het is nog gelukt ook! Weer iets nieuws geleerd.

  Week 3

  De eerste online teamactiviteiten zijn een succes: ochtendgymnastiek! Dat doet deugd.
  Tijdens mijn wekelijkse Zoom-call met Evy zeg ik: “Evy, we laten de jongeren die ingeschreven waren niet in de steek. We gaan iets uittesten… Iets digitaals. Dat moet lukken. Denk ik…”
  Ik heb Sarah warm proberen maken om de oriëntatie digitaal op te starten, ze is enthousiast. Het is dus beslist. We gaan ervoor. Even denk ik nog: “Wat heb ik nu gedaan? Hoe zot is dit?” Maar zo gezegd, zo gedaan. We bellen de jongeren op, krijgen ondersteuning van andere collega’s, maken een planning op… en beginnen onszelf te filmen.
  In het eerste filmpje stellen we onszelf natuurlijk voor. Een beetje onwennig om jezelf zo te filmen. Collega Siemon springt op de boot en met zijn digitale skills helpt hij ons om het filmpje in elkaar te steken. Wat een energie! Nu is er geen weg meer terug. Volgende maandag gaat de online oriëntatie horeca van start.
  Ook hier thuis zijn ze helemaal mee met het verhaal. Mijn man helpt me met de set-up: we verschuiven kasten, ruimen de keuken op en de strijkplank wordt een staander voor de camera. Ik schaf mezelf een selfiestick aan in de Colruyt en ik verklaar mezelf voor gek. (Vele collega’s waarschijnlijk ook). Zowel Sarah als ikzelf doen zondagavond geen oog dicht van de zenuwen.


  Week 4

  Maandag. Het is zover. De online oriëntatie horeca gaat van start. Met de jongeren hebben we een groepje opgericht op WhatsApp om met elkaar te communiceren. We werken met verschillende digitale capsules. Om 11 uur zwiert de eerste digitale capsule de groep binnen. Zo brengen we de online oriëntatie horeca door: elke ochtend van 11u tot 12u animeren Sarah en ikzelf de jongeren via WhatsApp met onze rode lippenstift op. Samen ontdekken we de horecasector op een virtuele manier. Hoe zot is dit?!

  Links naar enkele filmpjes:
  Kapsule intro

  Kapsule 1 - Kennismaking
  Kapsule 2 - Horeca
  Oriëntatie horeca - jargon & termen

  Niet alles loopt van een leien dakje. De jongeren zijn nog wat schuchter en wij zijn nog volop zoekende naar de juiste techniek om op deze manier een groep te animeren. Sarah en ik proberen positief te blijven bij onze feedback en evaluatie achteraf. Tegen elkaar zeiden we dat het tamelijk goed ging, maar in ons achterhoofd weten we allebei dat het beter kan. Collega’s ondersteunen ons waar nodig. Firas helpt me met IT-problemen, Duchka test alle mogelijke vormen van contact met jongeren om administratie in orde te brengen…
  Het filmen gaat door. Mijn familie en die van Sarah filmen ons dagelijks vanuit onze living, slaapkamer, keuken, terwijl we tonen hoe je mayonaise maakt, bedden opmaakt, tafels dekt, borden draagt, enzovoort. Siemon gaat tot in de late uurtjes door om de filmpjes te monteren. ’s Nachts kijk ik meermaals op mijn gsm om te kijken of hij het filmpje al heeft doorgestuurd voor de dag erna.
  ’s Ochtends doe ik meteen 2 dingen: op het knopje van de koffiemachine duwen en kijken of Siemon de gemonteerde filmpjes heeft doorgestuurd. Zalige manier om wakker te worden!

  Week 5

  Tijdens de digitale oriëntatie proberen we verschillende methodes uit: smileys, GIF’s, tekst, video, voicemessage… En soms lopen we tegen de lamp. Onze jongeren zijn het soms moe om binnen te zitten, hebben problemen met WiFi of hun telefoon, horen veel lawaai in hun buurt, hebben kinderen thuis…
  Toch krijgen we meer respons: jongeren beginnen foto’s te nemen van hun gedekte tafel, durven zichzelf voorstellen voor de camera, tonen hun sportsessies of hun zelfgemaakte mayonaise… Iets waar we zelf niet bij stil stonden, komt tot uiting: we kijken bij hen binnen. De jongeren laten ons zien hoe ze leven, me wie ze de lockdown uitzitten, enzovoort.


  De digitale capsules beginnen er fantastisch uit te zien, mede dankzij Siemon die tot in de late uurtjes aan de filmpjes zit te sleutelen. Ze zijn van topkwaliteit en we krijgen zelfs positieve feedback van partners!
  Het leven is eigenlijk nog wel oké zo in lockdown. Elke avond om 17u staat mijn gezin rond mijn computer met de boodschap dat de werkdag voorbij is. Ik krijg een aperitiefje. Op mijn balkon in het zonnetje speel ik Black Stories met collega Iebel. Ik geniet.

  Week 6

  Elke ochtend zit ik om 8u30 aan mijn computer in pyjama. Ik voel me zo tevreden en fier dat we het hebben gedurfd. De oriëntatie loopt goed. Om 10u30 beginnen we de jongeren uit hun bed te bellen. Om 10u50 bel ik naar Sarah om te zeggen dat ik vlug in de douche spring. Elke keer moet ze lachen wanneer ik om 11u in de WhatsApp groep zit met nat haar en rode lippenstift op.
  Om de filmpjes er wat professioneler te laten uitzien, schakel ik hulp in van mijn collega’s voor wat rekwisieten. Een witte schort, echte servetten, een groene plank die mijn houten plank van thuis vervangt om brunoise te snijden van wortel… De mayonaise maken we in een echte queu de poule.


  Het ganse team heeft nog steeds veel energie. De eerste Zoom-party met het team is een feit. Collega Loredana haalt mij uit mijn kot voor een wandeling in het park.


  Op TV heb ik collega’s Thomas en Brahim gezien naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de politie en Adil. Ik heb me wel even afgevraagd of ik goed bezig ben. Is het “oké” dat ik zo braafjes in mijn kot zit terwijl veel collega’s in de “heat of the fire” bezig zijn?

  Week 7

  De vermoeidheid slaat toe. Het is een week van doorbijten en op automatische piloot verder doen. Mijn ogen en nek doen pijn. Eén dag spendeer ik in bed van waaruit ik de teamvergadering volgde. Ik hoorde of zag niets. Alles was wazig. Af en toe knikte ik eens. Niemand had iets door. (Of wel?)
  Willie heeft mijn stoel van mijn bureau naar beneden gehaald en in onze auto geholpen. Nu ziet mijn living eruit als een open work space!


  Verdere nieuwtjes: Het oriëntatieteam logistiek heeft ook beslist om een digitale oriëntatie op te zetten, ze nemen veel van onze tips mee. Dit wordt een knaller!
We kregen toegang tot een uitgebreidere versie van Canva waardoor we weer zijn vertrokken voor wat nieuwe grafische ontdekkingen. Siemon moet voor enkele dagen afhaken. Bij hem slaat de vermoeidheid ook toe.

  Week 8

  Heel wat collega’s springen in om de digitale oriëntaties mee op te vullen: Lieze geeft Nederlands, Benjamin geeft timemanagement, Hilde gaat poetsen, Lise praat over grootkeuken, Iebel over de zoektocht naar werk, Kim en Jamina zorgen voor ontspanning, Lorenzo gaat sporten (hij kan 100x pompen!), Loredana gaat joggen in het park en organiseert Franse conversatietafels… en ik kan nog blijven doorgaan.
  De eerste digitale oriëntatie kwam deze week tot zijn einde en we hebben afgesloten met een virtueel knalfeest en een virtuele certificaatuitreiking. Sarah gaat de jongeren nu verder individueel begeleiden. Ik sta ervan versteld hoe snel ze met alles mee is en haar plan trekt in haar nieuwe job. De collega’s geven me echt energie! Zou COVID-19 dan toch verbindend werken? Ik begin hen toch allemaal te missen. Hoe fijn zou het zijn om hen weer allemaal in het echt te zien.
  Ik mis ook de bezoeken aan bedrijven die we normaal tijdens de oriëntaties met de jongeren doen. Vooral dat gedoe met die draaideuren in de hotels. Dat mis ik het meest.

  Week9

  Een weekje nagenieten van de succesvolle digitale oriëntatie. We staan al helemaal klaar om met een volgende groep aan de slag te gaan.
  De weegschaal telt er 2 kilo bij.
  De teamactiviteiten op ZOOM verminderen. We zijn het beu om elkaar enkel op een schermpje te zien. Lockdownmoeheid begint zich te installeren. We bellen vaker. Met de gewone telefoon.

  Week 10

  Lockdownleven gaat goed. De tweede oriëntatie voorbereiden, gaat easy peasy! De filmpjes zijn immers klaar, we moeten niks meer uitvinden. We zijn tevreden over onze manier van werken en noemen onszelf ondertussen specialisten in het animeren van WhatsAppgroepen! Sarah en ik vinden de tijd om in de WhatsAppgroep naar elkaar te sturen met geheime boodschappen, om de jongeren nog meer uit hun ‘virtueel kot’ te lokken.
  Elke dag onze eigen stem horen wordt na een tijdje wel vervelend. Sarah en ik kunnen onszelf niet meer horen. “Hallo, mijn naam is Barbara en dit is mijn collega Sarah. In deze capsule gaan we…” Zelfs de achtergrondmuziek kennen we vanbuiten. De muziek zit in mijn oren. Ik hoor ze zelfs in mijn slaap.
  Loredana is naar Halle gefietst om samen met Patrick filmpjes te maken over competenties. De oriëntatie bouw krijgt binnenkort ook een online editie! Bruggen bouwen in tijden van COVID-19… je moet het maar doen!

  Week 11

  Lockdownleven gaat goed. Mijn gezin en ik gaan op wandel tot bij Loredana voor een bloemetje en een babbeltje.

  Week 12

  Lockdownleven gaat goed. 3 kilo erbij op de weegschaal.

  Week 13

  We krijgen te horen dat de lockdown bijna op zijn einde komt en dat we weldra terug naar buiten mogen. Nee, ik wil niet uit mijn kot! Ik zat hier goed…
  17/08
  blogfoto

  Ciko: Ik heb hier echt veel geleerd, vooral respect

  In voortrajecten bereiden jongeren zich voor op tewerkstelling en in de JES-werking 'Effect' voorzien we daarvoor een alternatieve onderwijscontext waarin we met hen werken rond beroepskeuze, arbeidsattitude, sociale en professionele vaardigheden,… Hieronder volgt het relaas van Ciko, één van de Side Effect-gangmakers.

  Bij JES Gent ging een groep Effect-jongeren een stap verder, en onder de vlag 'Side Effect' engageren ze zich ook als vrijwilligersequipe in de vrijetijdswerkingen van JES.
  Hij is echt veranderd sinds zijn entree bij JES, vindt Ciko (20). Stoer doen is niet meer zo nodig. Na het voortraject Effect is Ciko één van de gangmakers van Side Effect. "Als ik bij JES toekom, ben ik echt blij."  "Toen ik de eerste dag naar JES kwam voor Effect, was ik al te laat. (lacht). Ik was echt beschaamd. In het begin durfde ik met niemand praten. Maar daarna begon ik met iedereen bevriend te raken. Na een tijdje kwamen er minder mensen naar de activiteiten van Effect. Ik bleef wel doorzetten. Ik vond het soms wel saai, maar ik kon blijven lachen en grapjes maken."


  Iedereen is welkom
  "Op een bepaald moment heb ik tegen de anderen gezegd: 'Jullie doen toch niets in je vrije tijd, laten we samen afspreken.' En dat was Side Effect. Samen met Jolien, een vriendin, was ik een van de meest gemotiveerden. Toen de anderen merkten dat Side Effect echt leuk is, begonnen ze ook mee te doen. We doen gewoon gezellig iets samen. Dat we niet alle deelnemers kennen, maakt niet uit. Iedereen is welkom. Ik zal blij zijn als Side Effect terug begint. Want die lockdown, dat is echt saai! We moeten binnen blijven, er zijn geen activiteiten. Het duurt echt veel te lang."


  In- en uitademen
  "Tijdens de fietsvierdaagse was ik vrijwilliger. Ik leerde andere mensen kennen, liet anderen dingen leren of hielp hen met het Nederlands. Ja, ik hou van helpen. Zelf leerde ik om rustig te blijven. Tot tien tellen, in- en uitademen."


  Reizen met Side Effect
  "Waar ik van droom? Reizen! Met Side Effect! Ik wil dat echt eens doen, zo buiten België gaan. Kamperen in Nederland of Duitsland, bijvoorbeeld. En dat we dan zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer van ons budget. Dat zou de max zijn!"


  Gemotiveerd
  "Als ik bij JES toekom, ben ik echt blij. Gemotiveerd ook, en rustig. JES is speciaal en de mensen die er werken, zijn echt vriendelijk. Ik kan er ook terecht als ik problemen heb met papieren. Als ik iets niet begrijp, legt Justine (vormingswerker Effect) me dat meteen perfect uit. We hebben een goeie band, we zijn net broer en zus. (lacht) Haar vertrouw ik 100 procent. Zij zou mij nooit halverwege laten vallen."


  Stoer doen hoeft niet meer
  "Toen ik voor het eerst naar JES kwam, kwam ik binnen zoals een gangster. Mijn boekentas smeet ik gewoon op de grond en ik ging zitten. Iedereen keek mij aan, ik keek ook iedereen aan. Maar zo op een strenge manier, ken je het? Alsof het mij niet aanstond. Nadat mensen met mij begonnen te spreken, ging ik zelf ook spreken. Ik was zo beschaamd. Ik was ook echt agressief vroeger. Nu ben ik wat rustiger. Ik heb echt heel veel geleerd bij JES. Zo stoer doen, dat hoef ik nu niet meer te doen. Ik ben volwassen geworden ondertussen. Nu heb ik een houding. Mijn manier van praten is ook veranderd. Ik heb echt veel geleerd, vooral respect. Voor ik ga werken, wil ik nog zekerder zijn van mezelf. Ik wil nog wat bijleren, en beter worden in wat ik kan."

  17/08
  blogfoto

  Zita: "Ik ben opengebloeid bij JES"

  In voortrajecten bereiden jongeren zich voor op tewerkstelling en in de JES-werking 'Effect' voorzien we daarvoor een alternatieve onderwijscontext waarin we met hen werken rond beroepskeuze, arbeidsattitude, sociale en professionele vaardigheden,…
  Bij JES Gent ging een groep Effect-jongeren een stap verder, en onder de vlag 'Side Effect' engageren ze zich ook als vrijwilligersequipe in de vrijetijdswerkingen van JES.
  Hieronder volgt het relaas van Zita, die hard Side Effect-vrijwilligster.


  Zita (19) kwam via Effect bij JES Gent terecht. Maar daar bleef het niet bij. Bij Side Effect ontpopte ze zich tot een onmisbare vrijwilliger. "We leerden als groep met elkaar overleggen en goed samenwerken."

  "Ik volgde deeltijds onderwijs in het CLW (Centrum voor Leren en Werken). Daar stuurde men mij naar JES om het voortraject Effect te volgen. Dat vond ik vree wijs om te doen. We leerden er in de groep omgaan met elkaar: respect hebben en elkaar helpen, samenwerken, overleggen, als een team werken,… Met de hele groep werden we eens met onze voeten aan elkaar gebonden. Samen bekeken we hoe we die situatie zouden aanpakken en oplossen. Op zo'n moment neemt iemand de verantwoordelijkheid op zich. En dan moet je met elkaar overleggen, goed samenwerken en logisch nadenken."

  Overwinning op mezelf
  "Bij JES Brussel deden we het hoogteparcours. Nu heb ik vreselijke hoogtevrees. Op een balk moesten we elkaars handen vasthouden en dan steeds verder uit elkaar gaan. De kans bestond dat we van de balk zouden vallen. Maar door samen te werken, is het toch gelukt. Of dat een overwinning was op mezelf? Ja! Uit mezelf zou ik dat echt nooit doen."

  Omgaan met stress
  "Ook na Effect wilde ik bij JES blijven. Ik vond het wijs, en we hadden een gezellige groep. Daarom doe ik mee met Side Effect. Zo was ik vrijwilliger tijdens de fietsvierdaagse voor nieuwkomers die net in België zijn. Wij deden de begeleiding, we zorgden dat het eten klaarstond op de plaats waar de fietsers pauze hadden. En we zorgden ervoor dat het 's avonds niet uit de hand liep. Het was geen makkelijke groep, maar ik vond het wel vree wijs. Vorig jaar was er een vlottenfestival. Ik zat achter een tafel in een standje en het was best druk. Daar leerde ik al doende hoe je met zo'n stresssituatie kan omgaan."

  Voor de gezelligheid
  "De groep van Side Effect is megagezellig. 's Avonds is er altijd wel een feestje. We komen goed met elkaar overeen, het is altijd lachen. Ik doe het echt voor de gezelligheid. Maar we zijn er ook voor elkaar. Een jongere die bij Side Effect zat, is in oktober overleden. We zijn met de hele groep naar de begrafenis gegaan. Op dat moment hadden we veel steun aan elkaar."

  Omgaan met feedback
  "Binnenkort doe ik een animatorcursus bij JES. Dat is ook goed voor mijn beroep later. Ik doe nu de logistiek in een kinderdagverblijf en kan volgend jaar voor kinderbegeleidster gaan. Wat ik bij JES heb geleerd over feedback en mijzelf aanpassen, zal me daarbij helpen. Vroeger kon ik er niet tegen als iemand commentaar op me had. Bij JES leerde ik hoe ik feedback moet opvatten en hoe dat me helpt. Voor ik bij JES zat, was ik altijd verlegen bij mensen die ik niet kende. Ik was niet zo goed in communiceren met anderen, maar ik ben er net heel goed in geworden. En ik ben opengebloeid bij JES."

  Lees ook:


  2021-01-28
  JES Sleep Inn opent de deuren: kom overnachten met je bubbel
  2021-01-27
  Ben jij de nieuwe jongerencoach voor de vrijwilligerswerking van JES Antwerpen?
  2020-10-02
  Steun mee De Droomhut van J100!
  2020-10-01
  Jongeren geven cultuur een boost met - claim your spot project - Jongeren Maken De Stad
  2020-09-28
  Lockdowndagboek van Barbara
  2020-08-17
  Ciko: Ik heb hier echt veel geleerd, vooral respect
  2020-08-17
  Zita: "Ik ben opengebloeid bij JES"
  2020-02-20
  Ontdek gratis met jouw school Squeeze, een serious game over online identiteit, via Mediawijs!
  2020-02-20
  Niet voor Klagers: verbeter je schoolbuurt!
  2020-02-19
  Straathoekwerker Taii deelt zijn verhaal
  2019-10-28
  Beleidsmedewerker straathoekwerk Karolien formuleert bedenkingen over recent politiegeweld
  2019-10-11
  Vrijwilliger en jonge nieuwkomer Osman aan het woord
  2019-10-11
  Interview met afscheidnemend directeur Patrick Manghelinckx
  2019-05-20
  Squeeze - Connect, Date, Play, Create
  2019-05-14
  Aan de slag met jongeren
  2019-05-10
  Met Joy op de koffie: welkom in een warm nest!
  2019-02-20
  J´ ai découvert que je n´ai pas besoin du Playstation pour m´ amuser!
  2019-01-11
  STEAM in de opleidingen van JES Brussel
  2018-12-06
  Bij JES laten jongeren zien tot wat ze allemaal in staat zijn
  2018-10-23
  Intro...
  2018-10-22
  Het ABC van ACB
  2018-10-21
  Interview met onze medewerkers van het eerste uur
  2018-10-19
  ACB cijfers
  2018-04-26
  JES, we hebben een nieuw logo!
  2018-04-26
  De Waterman wordt JES Sleep Inn
  2018-04-25
  Fietsvierdaagse voor nieuwkomers wint Gastvrije Award
  2018-04-19
  Voetbaltoernooi SHOOT! blijft een sterk recept
  2018-04-18
  Jongeren ontwerpen zitmeubel met buurtbudget
  2018-03-01
  5.000 m² om maximaal te besteden voor de Brusselaars
  2018-02-09
  Relaas van een straathoekwerker …
  2017-12-05
  Compagnons: bruggenbouwers in de Kanaalzone
  2017-11-13
  J100 in Antwerpen: een plek waar jongeren hun verhaal kwijt kunnen
  2017-11-09
  Korte Malibranstraat
  2017-10-09
  Werkpalet zet jongeren op weg naar werk
  2017-10-05
  NXT: een tussentijdse balans
  2017-07-26
  Bedenkingen bij het goedgekeurde bijzonder bestemmingsplan Tour & Taxis
  2017-05-24
  Kinderen Baas
  2017-05-05
  Dit is hoe onze horeca-instructeur Hilde jongeren warm maakt voor keukenhygiëne en klantenservice
  2017-03-28
  'Investeren in meisjes is investeren in een sterkere samenleving'
  2017-03-27
  Aan de slag met NEET's: 'We vertrekken vanuit de sterktes van elke jongere'
  2017-03-13
  Het gonst in Gent
  2017-03-06
  Een blik in het leven van een straathoekwerker: dossier Kafka
  2017-01-16
  Bxl Open View: een digitaal mozaïekverhaal dat Brussel in- en uitademt
  2017-01-16
  ''Ik zie het als mijn plicht om mijn leerlingen uit Rollegem eens te confronteren met een grootstad.''
  2016-12-20
  Wat wensen kinderen en jongeren voor 2017?
  2016-12-08
  Column: Van kleverige trappen naar het groene geitenparadijs
  2016-11-22
  Empowered by JES: onze tips & tricks
  2016-10-25
  Een sterke stad dankzij een sterk jeugdwerk
  2016-10-10
  Jongeren besturen zelf hun leerloopbaan dankzij SIM-ME
  2016-09-26
  "Brussel heeft street talent zat"
  2016-09-05
  1 jaar arbeidscompetentiebegeleiding voor meisjes: de balans
  2016-08-26
  Instructrice Sarah: “Geef jongeren het gevoel dat ze echt iets kunnen betekenen.”
  2016-06-20
  Empowered by JES: Pleinpatrons zorgen voor positieve impact op hun buurt
  Zoeken in onze blog