- Blog

JES stadslabo blogt...

26/04
blogfoto

JES, we hebben een nieuw logo!

De stad is steeds in beweging, dus bewegen wij mee. Met een nieuw logo in een nieuwe look ’n feel, zijn we helemaal klaar om nieuwe uitdagingen in de stad aan te gaan! Onze ambitie: jongeren in de stad sterker maken.

Een sterke stad door sterke jongeren
In onze vernieuwde missie staan jongeren nog meer centraal. Want JES wil dat élke jongere zich thuis voelt in de stad. We geloven er hard in dat we door jongeren te versterken ook de stad versterken.

Vol vertrouwen
Vanuit een geloof in elkaar en in het positieve bouwen we aan een context waarin iedereen zich veilig voelt. Op die manier creëren we een kader waarbinnen jongeren de vrijheid hebben om te groeien en hun grenzen te verleggen, en collega’s de ruimte krijgen om op een innovatieve en eigenzinnige manier aan de slag te gaan.

Constructief en met open blik
Wanneer we naar de stad en de jongeren kijken, zien we in de eerste plaats het potentieel dat ze te bieden hebben. We zijn niet blind voor de stedelijke uitdagingen, maar beschouwen deze als een extra stimulans om aan de slag te gaan.
We kijken verder dan onszelf: JES kijkt met een open blik naar de buitenwereld. Op die manier stimuleren we onszelf om te vernieuwen en partnerschappen aan te gaan. Jongeren stimuleren we om te groeien en hun blik te verruimen.

Een tikkeltje eigenzinnig
JES durft bestaande pistes verlaten en alternatieven creëren. Waar opportuun kleuren we buiten de lijntjes met innovatieve projecten en producten die jongeren in de stad versterken. Zo bouwt JES samen met jongeren en partners aan een sterke en duurzame stedelijke samenleving. Want: jongeren maken de stad!
26/04
blogfoto

De Waterman wordt JES Sleep Inn

JES lanceert niet alleen een nieuw logo en een nieuwe huisstijl, ook het verblijfcentrum van JES krijgt een nieuwe naam. Slaapwel, De Waterman, welkom: JES Sleep Inn!

Het jeugdverblijfcentrum maakt deel uit van JES en bevindt zich in dezelfde gebouwen in De Werkhuizenstraat, het kloppend hart van onze activiteiten in Brussel.
Met 89 bedden, en gelegen in een oud industrieel pand tussen het historisch centrum van Brussel en Tour en Taxis, is het de ultieme uitvalsbasis voor kleine en grote groepen om stedelijkheid te ervaren.

Rijk aanbod aan JES-activiteiten
Alleen maar voordelen voor wie overnacht in de JES Sleep Inn! JES is vlakbij, je kan dus volop gebruik maken van ons aanbod om de stad te ontdekken en te beleven. Zowel groepen uit het jeugdwerk, onderwijs ... vinden er hun gading. Van een spannend in- en outdoor klimparcours, groepsdynamica, een Masterclass Stedelijkheid, verdwalen in de speleobox tot avontuurlijke activiteiten in de stad: alles kan!

We zijn flexibel
We maken je het graag gemakkelijk. Als je in de JES Sleep Inn verblijft, kan je ervoor kiezen om onze zalen, keukens, catering … te gebruiken. Je kan je eigen programma samenstellen of kiezen voor een van onze uitgewerkte programma’s.

Ga snel eens rondneuzen op onze gloednieuwe website en laat je verrassen door ons uitgebreid aanbod!
25/04
blogfoto

Fietsvierdaagse voor nieuwkomers wint Gastvrije Award

Met Peloton Bonvenon, het vierdaags fietsproject voor nieuwkomers, sleept JES Gent een 'Gastvrije Award' in de wacht. Het project won met 1139 stemmen de publieksprijs van de campagne 'Gastvrije Gemeente' van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Daarmee zet de organisatie gastvrije initiatieven voor asielzoekers en vluchtelingen in de bloemetjes. JES Gent mocht gisteren de Award in ontvangst nemen tijdens de Gastvrije Awardshow in het Vlaams Parlement.

Verschillende groepen samenbrengen, in een bonte mix. Diverse hoeken van België verkennen, een netwerk uitbouwen, eigenaarschap creëren. Dat is het doel van de fiets-4-daagse voor nieuwkomers.
Het startschot van de fietstocht wordt gegeven op 10 mei aan De Expeditie, bij JES Gent. Het peloton zal, na een tussenstop in Aalst, verder trekken richting Brussel. Daarna rijden ze naar Mechelen, Bonheiden en Bornem. Goed voor zo'n 170 km! De tocht leidt naar nieuwe steden én ontmoetingen met lokale organisaties die nieuwkomers warm welkom heten.

Peloton Bonvenon wordt georganiseerd door JES Gent, met partners MENA, SINGA, KAJ De Mug, Odisee, Tumult vzw, Circolito en Rising You(th)
19/04
blogfoto

Voetbaltoernooi SHOOT! blijft een sterk recept

In het weekend van 6 april zette JES in Borgerhout de lente stevig in met de 13e editie van SHOOT!

Het waren drie stralende dagen vol voetbal en plezier. Vrijdag was het de beurt aan de kinderen en tieners. 7 ploegen met kinderen en 16 ploegen met tieners streden om de winnende plaats, met bij de tieners de Senne Boys als uiteindelijke winnaar. Zaterdag startten de voorrondes van de 16-plussers en in de avond kon jong en oud genieten van muziekoptredens. Kalouri en Para Turk openden het podium, maar ook enkele getalenteerde jongeren uit de buurt waagden hun kans op het podium. Als kers op de taart organiseerde JES samen met meer dan 50 vrijwilligers een gezellig buurtfeest. Er was voor ieder wat wils… Acht sportieve damesploegjes schreven zich in bij LadieSHOOT, een ladies only voetbaltornooi. Verder was er een gezellige theehoek (de zitbanken werden gebouwd door meisjes van JES in Borgerhout)en een groot aanbod voor kinderen. Aan het einde van de dag streden de finaleploegen om de titel “winnaar SHOOT 2018”. FC Mechanic ging uiteindelijk met de beker naar huis.

Het was een warme dag, letterlijk én figuurlijk. En dat hebben we alleen maar te danken aan de keiharde inzet van de vele vrijwilligers en aan de collega’s van JES en Kras Jeugdwerk! Op naar de 14e editie…
05/12
blogfoto

Compagnons: bruggenbouwers in de Kanaalzone

‘Compagnons’ is een ‘bruggenbouwersproject’ ondersteund door Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz én de verzamelnaam van een 20-tal jongeren tussen de 17 en 20 jaar in de Brusselse Kanaalzone.

Wie zijn ze?

De Compagnons vormen een gemengde groep qua gender, opleidingsniveau en sociaal-economische achtergrond. De ene helft van de groep is ‘diehard’ vrijwilliger in een organisatie, de andere helft is nog zoekende in zijn engagement en vrijetijdsbesteding.

Wat doen ze?

We doorlopen met deze jongeren een traject van 18 maanden waarbij we op vier pistes zullen werken: vormingen die jongeren zelf uitwerken, wijkwandelingen, netwerkverbreding en het opzetten van een internationale uitwisseling. Die pistes kwamen er na een brainstorm met de jongeren zelf, maar ook door een zoektocht van de jeugdwerkers om jongeren een positieve rol te geven, die aansluit bij hun talenten.

Waarom doen we dit?


Op deze manier trachten we een antwoord te bieden op de nood die we in kwetsbare wijken ervaren aan jeugdige bruggenbouwers: jongeren die een voorbeeldfunctie vervullen voor anderen, in wederzijds vertrouwen en op basis van gelijkwaardigheid, hen een ruimere blik kunnen geven op hun toekomst en/of andere jongeren kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar organisaties, persoonlijke ontwikkeling, vrijetijdsbesteding, …

Hoe doen we dit?

Tijdens dit traject wordt er zowel aandacht besteed aan groepsdynamica (het vormen van een groep) als individuele coaching. Aan de hand van weekends en activiteiten leren de jongeren elkaar, zichzelf, de jeugdwerker en de vrijwilligers van JES beter kennen en worden ze uitgedaagd en ondersteund om beetje bij beetje hun engagement en motivatie vorm te geven. De jongeren zitten hierbij altijd aan het stuur van hun eigen traject.

Ondersteuning

De Compagnons worden ondersteund door onze jeugdwerker Sarah en vrijwilliger Mohamed Kalifa. Daarnaast worden ze omkaderd door een stuurgroep die bestaat uit vrijwilligers van JES (de Souffleurs), jeugdwerkers en enkele enthousiaste werkers uit het Brusselse netwerk.

De AP Hogeschool doet op haar beurt een onderzoek op alle goedgekeurde bruggenbouwersprojecten met de vraag ‘Wat is een Bruggenbouwer?’. Met deze vraag gingen we al meteen aan de slag tijdens de eerste stuurgroepvergadering. Bottom line: ‘Vertrouwen is de basis!’
13/11
blogfoto

J100 in Antwerpen: een plek waar jongeren hun verhaal kwijt kunnen

Sinds 1 augustus zet Margot Van Look als projectmedewerker bij JES haar schouders onder de J100. De J100 is een project van Antwerpse jeugdorganisaties (waaronder JES) om de positie van jongeren in de stad te versterken door hen een stem te geven en hen in dialoog te laten gaan.

Waarover wordt er allemaal gesproken binnen de J100? Welke thema's komen zoal aan bod?
Margot: Er wordt over heel wat verschillende onderwerpen gesproken. Op dit moment zijn de ‘hot items’: politie, media, samenleving, seksualiteit, werk, vrijwilligers/vrije tijd, probleemjongeren, drugs en alcohol.

Met wie gaan de jongeren allemaal in dialoog?
Margot: Maandelijks gaan de jongeren met elkaar in dialoog. Op deze bijeenkomst zijn er telkens een 50-tal jongeren aanwezig. In november 2016 hielden we ook een J100-top. Hier komen er minstens 100 jongeren op af om met elkaar te praten. Dit schooljaar komt er zeker nog zo’n J100-top! Daarnaast zijn er ook gesprekken met politici. Er komt een themacollege ‘jeugd’ aan en een lijsttrekkersdebat waarbij de jongeren de kans krijgen om in gesprek te gaan met politiekers. Ook proberen we in contact te komen met politiemensen, journalisten of media-experts als we het hebben over de thema’s ‘politie’, ‘media’ …

Wat is de 'Droomhut' en hoe ontstond het idee voor de 'Droomhut'?
Margot: De droomhut is een soort boomhut in het midden van de stad waar jongeren van de J100 hun eigen plekje kunnen vinden. Het idee is ontstaan tijdens een brainstormsessie waarbij jongeren op zoek gingen naar wat ze met de J100 graag willen bereiken. Eén van de volgende uitspraken kwam hierbij naar voren: “Toen ik een kind was, droomde ik ervan om tijd te spenderen in een boomhut. Je woont in ’t stad in een appartement of huisje en niet alle huizen hebben een tuin. Aan bomen in de publieke ruimte mag je niet komen omdat je dan een GAS-boete krijgt. Dus heb ik nooit een boomhut kunnen maken en er nooit in kunnen spelen.” (citaat J100-jongere M. Aoulad) Op dit idee is verder doorgedacht en zo zijn we tot het concept van de droomhut gekomen.

Waar zal de Droomhut komen? Wanneer zal ze klaar zijn?
Margot: De droomhut zal zijn plekje krijgen op Spoor Oost in Antwerpen. Alle jongeren van Antwerpen zullen hier gebruik van kunnen maken. We hopen begin 2018 te kunnen starten met de bouw en in de zomer van 2018 een gigantisch openingsfeest te kunnen geven.

Waarom is er in Antwerpen nood aan een J100/Droomhut?
Margot: Heel wat jongeren in Antwerpen kampen met het gevoel niet meer gehoord te worden. J100 biedt een plek waar jongeren wel hun verhaal kwijt kunnen en in gesprek kunnen gaan met elkaar over de grenzen van jeugdwerkingen heen. Op deze manier komt men in contact met elkaar waardoor we de polarisering een stuk tegengaan.

Wanneer vinden de volgende bijeenkomsten van J100 plaats? Wie kan daar allemaal naartoe komen?
Alle jongeren van Antwerpen zijn welkom op de bijeenkomsten van de J100. Er wordt aan teambuilding gedaan, er zijn brainstormsessies over de thema’s seksualiteit en politie en er worden gesprekken met politici voorbereid. 25 november hebben we een eerste wijkwandeling in Borgerhout waar jong en oud op aanwezig kan zijn.
09/10
blogfoto

Werkpalet zet jongeren op weg naar werk

JES in Gent neemt het voortouw in het project WERKPALET. Met dit project willen we jongeren aanspreken die afhaakten op school, niet werken en ook niet in een opleiding of begeleiding zitten. Samen met hen willen we stappen zetten die hen dichter bij een job brengen. In het jargon worden die jongeren wel eens de zogenaamde NEET-jongeren genoemd. 'NEET' slaat op Not in Employment, Education or Training. En zo zijn er, in Vlaanderen in het algemeen en in Gent in het bijzonder, helaas veel.Met z'n vieren

We kunnen dit als JES Gent niet alleen. Daarom werken we in een partnerschap: maar liefst vier vzw's gaan binnen dit project op zoek naar jongeren die zelf de weg niet vinden en meer steun of een extra duwtje in de rug nodig hebben. We realiseren dit project samen met vzw Jong, Compaan vzw en De Stap/Word Wijs als onze onderwijspartner.

Een boon voor werk

Dat doen we elk vanuit onze eigen expertise. Het thema 'werk' is niet nieuw voor JES en al helemaal niet voor JES Gent. Met het project 'De Werkweg' dat in 2013 van start ging in Gent, werd veel expertise ontwikkeld en kwam de nood voor dergelijke initiatieven wel erg duidelijk bloot te liggen. Ook vzw JONG en Compaan zijn geen onbekenden in het landschap van de zoektocht naar werk voor de meest kwetsbare jongeren. Met De Stap/Word Wijs kleuren we ons Werkpalet verder in. Zij zijn de evidente Gentse onderwijspartner in dit verhaal. Vier musketiers dus!

(virtueel) outreachend werken

Net omdat het om wel erg kwetsbare jongeren gaat, zullen we met z'n allen de jongeren opzoeken in hun eigen omgeving, vertrouwen opbouwen en de tijd nemen om samen obstakels te overwinnen. Het project wil jongeren tussen 18 en 25 jaar oud op weg zetten naar werk. We gaan effectief de wijken in en gaan vanuit een bestaand netwerk van jeugdhuizen, andere organisaties, op de pleintjes, in de straten, tijdens evenementen, op zoek naar jongeren die dat extra duwtje nodig hebben. We gaan voor een vernieuwde virtuele vorm van vindplaatsgericht werken: we willen ook aanwezig zijn op sociale media, fora, … want ook dat zijn vindplaatsen. Compaan en onze onderwijspartner gaan via een breed netwerk outreachen: de geijkte paden worden even verbreed om zo de meest kwetsbare jongeren alsnog aansluiting te doen vinden.

Money money money

Wij worden hiervoor gesubsidieerd door ESF, Stad GENT, de Vlaamse overheid en dit in een partnerschap met VDAB. Ook dat mag gezegd!

Voor JES kan je terecht bij Griet De Wachter (coördinator Gent) en bij Hanadi Nam (arbeidstrajectbegeleider).

05/10
blogfoto

NXT: een tussentijdse balans

NEET's zijn jongeren die niet werken, geen onderwijs volgen en evenmin deelnemen aan een training of opleiding. In Brussel gaat het om ongeveer 15% van de jongerenpopulatie tussen 15 en 25 jaar.
Sinds twee jaar loopt bij JES het NXT-project: we zoeken NEET-jongeren op in hun eigen omgeving, we verkennen samen hun potentieel en werken acties uit waarmee ze hun afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen.


Eerder schreven we een blog met de ervaringen van onze medewerkers, inmiddels hebben we een rapport klaar met achtergrondmateriaal, cijfers en getuigenissen.

Lees ook:


2018-04-26
JES, we hebben een nieuw logo!
2018-04-26
De Waterman wordt JES Sleep Inn
2018-04-25
Fietsvierdaagse voor nieuwkomers wint Gastvrije Award
2018-04-19
Voetbaltoernooi SHOOT! blijft een sterk recept
2018-04-18
Jongeren ontwerpen zitmeubel met buurtbudget
2018-03-01
5.000 m² om maximaal te besteden voor de Brusselaars
2018-02-09
Relaas van een straathoekwerker …
2017-12-05
Compagnons: bruggenbouwers in de Kanaalzone
2017-11-13
J100 in Antwerpen: een plek waar jongeren hun verhaal kwijt kunnen
2017-11-09
Korte Malibranstraat
2017-10-09
Werkpalet zet jongeren op weg naar werk
2017-10-05
NXT: een tussentijdse balans
2017-07-26
Bedenkingen bij het goedgekeurde bijzonder bestemmingsplan Tour & Taxis
2017-05-24
Kinderen Baas
2017-05-05
Dit is hoe onze horeca-instructeur Hilde jongeren warm maakt voor keukenhygiëne en klantenservice
2017-03-28
'Investeren in meisjes is investeren in een sterkere samenleving'
2017-03-27
Aan de slag met NEET's: 'We vertrekken vanuit de sterktes van elke jongere'
2017-03-13
Het gonst in Gent
2017-03-06
Een blik in het leven van een straathoekwerker: dossier Kafka
2017-01-16
Bxl Open View: een digitaal mozaïekverhaal dat Brussel in- en uitademt
2017-01-16
''Ik zie het als mijn plicht om mijn leerlingen uit Rollegem eens te confronteren met een grootstad.''
2016-12-20
Wat wensen kinderen en jongeren voor 2017?
2016-12-08
Column: Van kleverige trappen naar het groene geitenparadijs
2016-11-22
Empowered by JES: onze tips & tricks
2016-10-25
Een sterke stad dankzij een sterk jeugdwerk
2016-10-10
Jongeren besturen zelf hun leerloopbaan dankzij SIM-ME
2016-09-26
"Brussel heeft street talent zat"
2016-09-05
1 jaar arbeidscompetentiebegeleiding voor meisjes: de balans
2016-08-26
Instructrice Sarah: “Geef jongeren het gevoel dat ze echt iets kunnen betekenen.”
2016-06-20
Empowered by JES: Pleinpatrons zorgen voor positieve impact op hun buurt
Zoeken in onze blog