home - Leeggoed

Leeggoed

Leeggoed is een solidair en participatief project waarbij leegstaande gebouwen tijdelijk worden bezet. Samen met Samenlevingsopbouw Brussel, de vzw Bij Ons en een collectief van een tiental bewoners onderhandelde het straathoekwerk van JES over 7 leegstaande appartementen van de sociale huisvestingsmaatschappij de Elsense Haard.

Politiek signaal


Het doel van het project is niet enkel om leegstaande gebouwen te bezetten, maar ook een solidaire woongemeenschap te creëren. Daarnaast willen we ook een politiek signaal geven: er schort wat aan het huisvesting- en leegstandsbeleid in Brussel. Steeds minder mensen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben toegang tot betaalbare en degelijke huisvesting. Tegelijkertijd wordt het gewest geconfronteerd met enorm veel leegstand.

In 2009 besloten we dan ook om zelf een alternatieve en innovatieve woonvorm te creëren voor en met onze gasten en daar ook een politiek signaal rond te geven. Met resultaat: niet alleen konden we over zeven appartementen met een sociale huisvestingsmaatschappij onderhandelen, de tijdelijke bezettingen zijn sinds 2013 ook opgenomen in de Brusselse huisvestingscode.

Participatie centraal


De bewoners zelf zijn in elke fase van het project betrokken. Ze gingen op zoek naar geschikte gebouwen, onderhandelden op het kabinet van huisvesting en met de eigenaar en renoveerden zelf de appartementen. Wekelijks of tweewekelijks wordt er een bewonersvergadering gehouden waar alles wat het collectief aangaat, wordt besproken: strategische keuzes, technische aspecten, conflicten, activiteiten, etc. De bewoners stelden zelf ook een charter met leefregels op om hun samenleven te construeren.

Voor veel van de bewoners betekent leeggoed dan ook meer dan gewoon een dak boven het hoofd: sommigen hebben een netwerk kunnen opbouwen, anderen hebben nieuwe manieren van leven ontdekt, anderen voelen zich veiliger, nog anderen hebben de kans gehad om te rusten, orde op zaken te zetten en na te denken over de volgende stappen in hun leven.

Extra info:
  • Op drie maart 2016 organiseerden we een colloquium over het project waar we onze publicatie over Leeggoed voorstelden.
  • Het bewonerscollectief maakte ook een eigen reportage over het project.
  • DieGem, een interdisciplinair onderzoeksverband naar solidariteit in diversiteit deed onderzoek naar het Leeggoedproject. Lees hier hun rapport.
  • Leeggoed kwam ook regelmatig in de media. Alvast een kleine selectie: Brusselnieuws & Samenlevingsopbouw.
deel op Facebook deel op Google+ deel op Twitter

Media

Contact:Thomas Devos - thomas.devos@jes.be
tel: 02/411 68 83
gsm: 0479/ 52 04 22
Coördinator

Solidair woonproject in leegstaande gebouwen