nederlands english français
Welkom Verblijfcentrum Activiteitencentrum Contact FAQ

Stadsklassen zee-, bos- of sneeuwklassen, maar dan in de stad


Brussel, een onuitputtelijke leef- en leeromgeving


Een meerdaags bezoek aan Brussel biedt talloze mogelijkheden om met de klas ervaringen op te doen rond thema’s als mens en maatschappij, cultuur en interculturaliteit, media en technologie en ruimte.

We laten de leerlingen kennis maken met de klassieke bezienswaardigheden zoals het Atomium, de Grote Markt en Manneken Pis, maar ook met de minder bekende kantjes van de stad. Leerlingen maken kennis met verschillen op cultureel vlak. Van het authentieke Brussels dialect tot de tientallen talen die er vandaag gesproken worden, van een meesterwerk in het Museum voor Schone Kunsten tot de graffiti doorheen de stad.

Stadsklassen voor Brusselse scholen


Een meerdaagse kennismaking met Brussel is niet alleen weggelegd voor de Vlaamse scholieren. Ook bij de leerlingen van het Brussels Nederlandstalig onderwijs blijft de kennis van de stad al te vaak beperkt tot de wijk waar ze wonen.

Met een aangepast programma voor Brusselse scholen laten we de leerlingen en leerkrachten de stad (her)ontdekken. We laten hen kennis maken met de Brusselse instellingen, media en cultuur en willen hen laten proeven van de waaier aan mogelijkheden die de stad biedt.

De link met de klas


De Stadsklassen kunnen uitgewerkt worden als een project dat aanvangt in de klas, ervaringsgerichte instructieactiviteiten biedt in Brussel en verder afgerond wordt in de klas. De leraar ontvangt vooraf een handleiding met voorbeeldactiviteiten en bijhorend materiaal dat tijdens het gehele project gebruikt kan worden. De doelstellingen van de activiteiten zijn telkens gelinkt aan eindtermen en leerplannen...

Praktische info in een notendop


3-daagse: €90 met maaltijden / €65 zonder maaltijden
5-daagse: €140 met maaltijden / €100 zonder maaltijden

Programma's


In het kader van stadsklassen bieden we 4 standaardprogramma's aan. Hieronder een overzicht...

Brussels Classics


Zoals iedere stad heeft Brussel ook haar klassiekers. Met dit programma maken we een selectie uit de waaier aan mogelijkheden: klassieke trekpleisters met een educatieve waarde, bezienswaardigheden die niet te missen zijn, maar met respect voor de authenticiteit van onze hoofdstad. Brussels Classics is het meest klassieke programma, maar daarom zeker niet minder de moeite waard.

BrusselArt


Brussel staat misschien niet meteen bekend als de kunststad bij uitsek, maar er zijn enorm veel verborgen pareltjes. Er is een uitgebreid aanbod aan musea en kunstzinnige ateliers. Dit aanbod vormt de rode draad doorheen dit programma. De musea en workshops die aan bod komen hebben wel steeds een link met Brussel en we kiezen bewust voor een actieve invulling van de bezoeken. Uiteraard houden we wel vast aan enkele musts waar je niet omheen kan. Maar kies je voor dit programma, dan kies je voor een blik op Brussel vanuit artistiek oogpunt.

Brussel à la Belge


Brussel is niet alleen de hoofdstad van België, het is de wieg en het zenuwcentrum van ons land. Het federale parlement, het koningshuis, de Muntschouwburg. De stad ademt het verleden en het heden van ons land. Maak kennis met de stad en kom in één adem meer te weten over ons land. Brussel is België en België is Brussel het thema van dit programma

Inleefprogramma


Een stad moet je voelen, je moet er in rond dwalen en er in leven om ze te kennen: dat vormt de insteek van dit programma. We laten de typische bezienswaardigheden en activiteiten eerder links liggen en geven wat meer aandacht aan de achterkant van de stad. Met aangepaste inleefateliers, met activiteiten rond interculturaliteit en samenleven in verscheidenheid willen we leerlingen de stad zoveel mogelijk laten beleven.

De Waterman Verblijf- en Activiteitencentrum voor Jongerengroepen in Brussel